С техники от инвазивната кардиология, които обикновено се използват за съдовете

...
Коментари Харесай

Кардиолози спасиха от ампутация ръцете на двама мъже и родилка |

С техники от инвазивната кардиология, които нормално се употребяват за съдовете на сърцето, доктор Зоран Станков, кардиолог в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ, приложи сполучливо лекуване на съдовете на пръстите на ръката на трима пациенти.

И тримата, двама мъже на 20 година и 50 година и родила неотдавна жена на 28 година, са със запушени две от артериите, захранващи с кръв ръката и дланта, оповестиха от лечебното заведение.

При прегледите и на тримата пациенти доктор Зоран Станков открива, че имат анатомична особеност, която не разрешава при запушена артерия друга да достави с кръв пръстите на ръцете, както е при множеството хора.

Едновременно с това е запушена едната артерия и дребните отдалечени клонки на равнище пръсти на ръката. В тези случаи хирургично нищо не може да се направи. Преди да постъпят в Сърдечно-съдов център при двамата мъже е изработен опит за медикаментозно лекуване, само че без необикновен резултат.

При младата жена са ампутирани няколко от фалангите на пръстите и даже е била планувана ампутация на всички фаланги, в случай че намесата на доктор Станков не даде резултат. При нея увреждането е настъпило в резултат на случай по време на раждането, което довежда до задръстване на улнарната артерия, чиято функционалност е водеща за кръвоснабдяване на ръката на пациентката. Установява се, че има непълен дефицит на кръв на пръстите и загиване на тъкан.

Младият мъж постъпва в Сърдечно-съдов център, с цел да се откри дали има оросяване на пръстите и дали може да му се помогне преди да бъде осъществена пластика на един от чуканите на пръст на ръката. След приложената намеса не се постанова нито пластика на чукана, нито реимплантиране. При него контузията настава в резултат на физическа работа и компресия на артерията.

Дълго време ръката е била притисната в една и съща позиция от неща, които пациентът е носил, и по тази причина е развил дребни тромби и последвало задръстване на артерията на ръката. Тромбите са почнали да слизат надолу до артериите, които зареждат фалангите на пръстите. Затова се постанова да се отворят микросъдове на фалангите чрез безкръвна вътресъдова процедура. Третият пациент се съветва с доктор Станков след сърдечна коронарна намеса.

За благополучие ендоваскуларните способи, които доктор Зоран Станков и екипът ползват вземат решение проблемите и на тримата пациенти. Направена е тромбаспирация (изсмукване на тромбите, запушили артерията) в композиция с техники и медицински произведения, прилагани в инвазивната кардиология.

Подобни методики рядко се употребяват и при такива пациенти това е финален обезверен опит им да бъдат избавени пръстите. Подобни процедури се правят нормално на артериите на низък крак. А доктор Зоран Станков и сътрудниците му имат просторен опит точно в отпушването артериите на крака. Такива интервенции се извършват от ендоваскуларни специалисти
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР